The ISETC24 Organizing Committee invites you to the 16th International Symposium on Electronics and Telecommunications, Timisoara, Romania in November 7-8, 2024

 


Cerinta concursului, anuntata cu ceva timp inaintea inceperii competitiei a fost realizarea unui sistem (folosind un calculator, o placade dezvoltare dotata cu microcontroller de tip ARM7 si un PLC cu iesiri pe relee) capabil sa comande o banda conveioare si sa fie capabil de a elimina de pe banda produsele neacceptate. Selectia produselor se facea prin recunoasterea codului de bare 2D folosind o camera web iar aruncarea obiectelor de pe banda o facea un servo-motor ce actiona un mecanism de aruncare.     


Pentru a duce la indeplinire cerinta concursului,  Gabriel Folea s-a ocupat de realizarea unui montaj hardware necesar generarii tensiunilor de 12 V si respectiv 5V pentru alimentarea motorului de curent continuu, a circuitelor integrate din montaj si a servo-motorului, a generarii semnalului PWM ce comanda servo-motorul si a interfetei de comunicare intre placa cu microcontroller si PLC. Iancu Dragos s-a ocupat de programarea PLC-ului si integrarea acestuia in sistem, Stana Theodor a scris codul pentru placa cu microcontroller ARM7, astfel incat aceasta sa poata comanda banda pe baza comenzilor trimise de la PC sau date de operatorul uman prin intermediul unui Touch-screen iar Balan Andrei s-a ocupat cu realizarea software-ului ce rula pe PC (serverul, clientul, baza de date ce stoca lista produselor valide sau respinse, algoritmii de detectie a codurilor de bare 2D).       


Ansamblul final realizat de catre echipa Universitatii "Politehnica" din Timisoara a functionat bine in laborator, dar in momentul prezentarii in fata publicului nu a fost timp pentru reajustarea parametrilor astfel incat camera web sa poata detecta codurile debare (parametrii de iluminare difereau in cele doua incaperi). Acest fapt a contribuit la clasarea in  final a echipei pe locul 5.     


 Demn de mentionat este faptul ca doar echipa timisoreana si echipa din Sarajevo, care de altfel a si castigat concursul,au gandit o strategie in care banda nu era oprita pentru citirea codului, algoritmii de detectie conceputi de Balan Andrei fiind capabili sa detecteze codul de bare in timp ce bandase misca cu o viteza redusa.